Bojanje – odlična terapija za starije osobe

Bojanje u starackom domu

Zašto je bojanje odlična terapija za starije osobe?
Često bojanje i crtanje povezujemo samo s dječjom aktivnosti, no već duže vremena bojanje je postala terapija i za odrasle osobe. Danas možete kupiti mnoge blokove i bilježnice za koje samo trebate bojice i vaša antistres terapija može početi. Isto tako je i za naše korisnike u domu za starije, no njima kao i djeci, osim antistres terapije bojanje pruža mnogo više.

BOJANJE POBOLJŠAVA MOTORIČKE SPOSOBNOSTI

Bojanje može poboljšati koordinaciju očiju i ruku. Osim toga, također poboljšava spretnost, kontrolu držanja i fokus. Jačanje motoričkih vještina ključno je za starije osobe kako bi se uključile u osnovne dnevne aktivnosti, a bojanje je savršen način da im se u tome pomogne. Ovu terapiju bojanjem koja se pokazala vrlo korisnom za starije osobe, redovito održavamo s našim korisnicima doma za starije kako bi motorika njihovih ruku, i očiju ostala na nivou ili se poboljšala.

VAŽNOST DRUŽENJA I SOCIJALNOG KONTAKTA

Bojanje u našem staračkom domu organiziramo u našem dnevnom boravku, gdje ih zajedno okupimo i na taj način im se omogućuje održavanje društvenih odnosa sa ostalim korisnicima i radnicima. Često se tu zabave, nasmiju i natječu tko je bolje napravio svoj rad. Bojanje osim što vas opušta, može biti zabavno u grupnom kontekstu.

Bojanje u staračkom domu

BOJANJE SMANJUJE STRES OD DEMENCIJE

Starijim osobama s demencijom ili Alzheimerovom bolešću bojanje može pomoći u ublažavanju uznemirenosti koja je često uzrokovana njihovim stanjem. Sloboda bojanja bez potrebe oslanjanja na pamćenje ili slijeđenja određenih koraka može pomoći u smanjenju stresnih učinaka demencije ili Alzheimerove bolesti našim korisnicima u domu.

BOJANJE POTIČE KREATIVNOST I SAMOIZRAŽAVANJE

Terapija bojanjem je savršen način da se starijim osobama omogući da izraze svoje umjetničke sposobnosti i razviju svoje vještine kreativnog razmišljanja.

Bojanje nudi kreativnu slobodu, bez smjernica ili pravila koje treba slijediti. Uz razne kombinacije boja i dizajna, starije osobe mogu slijediti svoja srca i stvoriti remek-djela na koja mogu biti ponosni.

Dosada je jedan od čimbenika koji pridonose lošem mentalnom zdravlju starijih odraslih osoba. Osjećaj da nemate što raditi tijekom dolaska u dom često dovodi do usamljenosti, tjeskobe i depresije. Na taj način stalno se trudimo ih kroz kreativne i društvene animacije im usaditi osjećaj doma i pripadnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama za više novosti o onome što naši korisnici rade i kako uživaju u svom DOMU.