KREATIVNA RADIONICA – TERAPIJA

Kreativna radionica za starije

Naše kreativne i likovne radionice su sjajna terapijska aktivnost za korisnike doma. Ova vrsta kreativnog izražavanja može pružiti mnoge prednosti, uključujući razvoj fine motorike, poboljšanje koordinacije ruku i očiju, stvaranje kreativnosti i pružanje osjećaja postignuća.

ŽIVOTNI PUT JEDNOG LEPTIRA – RADIONICA VUNOM

Svaki drugi tjedan u goste nam dolazi predivna likovna terapeutkinja koja s korisnicima Doma izrađuje raznorazne predmete i prave male umjetničke instalacije. Tako su ovog puta uz upotrebu vune izrađivali cijeli životni put jednog leptira. Od jajašca i kukuljice do najšarenijih krila. Rad s vunom je umirujući i opuštajući, što može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

Terapija ruku i dlanova ima važnu ulogu u održavanju funkcionalnosti i kvalitete života starijih osoba.

Evo nekoliko razloga zašto je ova terapija i kreativna radionica važna za naše korisnike doma:

  1. Održavanje pokretljivosti zglobova: Redovita terapija ruku i dlanova može pomoći u održavanju pokretljivosti zglobova. Vježbe istezanja i fleksibilnosti mogu smanjiti ukočenost i bol u zglobovima, omogućavajući starijim osobama da održe ili poboljšaju opseg pokreta.
  2. Poboljšanje fine motorike: Vježbe za ruke i dlanove pomažu u jačanju mišića i poboljšanju preciznosti pokreta prstiju. To može biti ključno za obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput oblačenja, hranjenja, pisanja ili korištenja raznih alata kod starijih osoba.
  3. Prevencija i liječenje problema poput artritisa: Starije osobe su često podložne problemima poput artritisa, koji mogu uzrokovati bol i otežati kretanje ruku i dlanova. Terapija ruku i dlanova može pomoći u smanjenju boli, poboljšanju cirkulacije i jačanju mišića oko zglobova, što može doprinijeti smanjenju simptoma artritisa.
  4. Održavanje neovisnosti: Očuvanje funkcionalnosti ruku i dlanova omogućuje starijim osobama da ostanu što neovisnije i samostalnije. Mogu obavljati svakodnevne zadatke, sudjelovati u hobijima i aktivnostima koje vole te se osjećati korisno i samopouzdano.
  5. Kognitivne prednosti: Terapija ruku i dlanova može imati i kognitivne prednosti. Izvođenje različitih vježbi i aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju i preciznost može poboljšati pažnju, mentalnu agilnost i koordinaciju između ruku i mozga.
  6. Psihološko blagostanje: Rad na terapiji ruku i dlanova može pružiti starijim osobama osjećaj postignuća, zadovoljstva i samopouzdanja. Ova vrsta aktivnosti može smanjiti stres, potaknuti osjećaj smirenosti i opuštenosti te pružiti osjećaj svrhe i zadovoljstva.

Osjećaj doma i ugodno druženje naših korisnika

Uz to, terapija ruku i dlanova je u našem Domu i socijalna aktivnost koja potiče interakciju i povezivanje s drugima, provodi se u zajedničkom dnevnom boravku gdje svi uz smijeh i druženje zajedno sudjeluju u izradi, svatko u svojim mogućnostima. A to je ono što je njima najbitnije, druženje i interakcija sa drugim korisnicima doma, osjećaj pripadnosti i povezivanja.
Nakon ove radionice skupa smo pogledali i kratki film o životnom putu jednog leptira, a taj divni film vjerujte nam da je svima raširio krila i izmamio osmijeh na lice, baš kao što to leptiri rade.
Svakako preporučamo da pogledate video iznad kako bi ste vidjeli kako rade njihove ručice, a ispod možete vidjeti i završni rezultat ove radionice.

Svakako pogledajte i što smo radili na radionici Bojanja

PRATITE NAS:
Pratite rad našeg Doma za starije i nemoćne i na društvenim mrežama kako bi ste bili u toku sa svim lijepim aktivnostima koje održavamo.